CBS: winst bedrijven hoger ondanks lagere coranasteun

DEN HAAG (ANP) - Het lukt Nederlandse bedrijven om meer winst te maken terwijl de coronasteun die ze ontvangen van de overheid afneemt. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over het tweede kwartaal. De brutowinst van bedrijven, uitgezonderd partijen uit de financiële sector, kwam in deze periode alles bij elkaar uit op 68,3 miljard euro.

Dat is 12,5 miljard euro meer dan in dezelfde maanden vorig jaar. De winst was ook hoger dan in het tweede kwartaal van 2019, toen de coronapandemie nog niet was uitgebroken.

Tegelijkertijd hebben de bedrijven in de maanden april tot en met juni veel minder coronagerelateerde subsidies ontvangen dan een jaar eerder, weet het CBS. In het tweede kwartaal konden bedrijven nog wel aanspraak maken op coronasteun. Maar de voorwaarden waren niet meer hetzelfde als aan het begin van de crisis. Daarbij maakten minder ondernemingen aanspraak op de steun.

Volgens het CBS is er in het tweede kwartaal ook meer belasting betaald door de niet-financiële bedrijven. Er stroomde 3,6 miljard euro meer naar de schatkist dan een jaar eerder. Ook werd er meer dividend uitgekeerd aan aandeelhouders. Dit bedrag lag 6 miljard euro hoger dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Verder staken de bedrijven op jaarbasis 3,8 miljard euro extra in investeringen.