CDA-bestuur draagt oud-Kamerlid Huibers voor als voorzitter

DEN HAAG (ANP) - Het tijdelijke partijbestuur van het CDA heeft voormalig Tweede Kamerlid Hans Huibers voorgedragen als nieuwe voorzitter. Daarmee maakt Huibers grote kans om op 11 december - op het najaarscongres van de partij - tot voorzitter te worden gekozen.

De voormalige parlementariër (tussen 1989 en 1994) zal het CDA in rustiger vaarwater moeten krijgen als hij tot preses wordt verkozen. Het huidige interim-bestuur trad aan nadat de voormalige bestuursleden waren opgestapt. Toenmalig partijvoorzitter Rutger Ploum nam verantwoordelijkheid voor de verkiezingsnederlaag van de christendemocraten. Dat verlies volgde op een chaotisch jaar waarin het CDA werd geteisterd door intern gedoe.

Ook na de verkiezingen bleef het onrustig binnen de partij, vooral door het vertrek van Kamerlid Pieter Omtzigt. Met het bijzonder congres in september hoopte de partijtop (interim-voorzitter Marnix van Rij, speciaal adviseur en oud-minister Ank Bijleveld en partijleider Wopke Hoekstra) de crisistijd achter zich te laten. De partij maakt zich op voor uiterst spannende gemeenteraadsverkiezingen, ook een belangrijk dossier voor Huibers.