CDA nipt tegen algeheel verbod op consumentenvuurwerk

DEN HAAG (ANP) - Het CDA blijft tegen een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Op het verkiezingscongres werd een voorstel voor een verbod nipt verworpen.

De partij is duidelijk verdeeld. De leden van het CDA verwierpen een voorstel hiertoe met 631 stemmen, terwijl 606 leden zich voor een verbod uitspraken.

Vorig jaar ging het CDA in de Tweede Kamer wel akkoord met een inperking van het consumentenvuurwerk. De fractie steunde toen een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Lijsttrekker

Bij de laatste jaarwisseling was vuurwerk verboden om de zorg te ontzien die al zwaar belast is door de coronacrisis. De roep om een algeheel verbod op vuurwerk nam hierna toe.

Het digitale verkiezingscongres van het CDA werd zaterdag afgerond. Vorige week moesten de christendemocraten hun onlinecongres stopzetten vanwege aanhoudende technische problemen.

De partijleden kozen Wopke Hoekstra officieel tot lijsttrekker. Hij kreeg ruim 95 procent van de stemmen. Er was geen andere kandidaat. Hij volgt Hugo de Jonge op die zich terugtrok als lijsttrekker omdat hij het niet zou kunnen combineren met de bestrijding van de coronacrisis.