CDA zwijgt over onthullingen vernietigend ‘Omtzigt-memo’

DEN HAAG (ANP) - Het CDA houdt de gelederen gesloten en reageert niet op de berichten over een vernietigend memo dat Kamerlid Pieter Omtzigt zou hebben gedeeld met de commissie die de teleurstellend verlopen Tweede Kamerverkiezingen onderzoekt. Daarin schetst hij een beeld van een diep verdeelde partij en fel verzet van hooggeplaatste CDA'ers tegen Omtzigt zelf.

De Limburger berichtte vrijdag als eerst over het 76 pagina's tellende document dat Omtzigt opstelde. Website GeenStijl zette het hele document later online. Omtzigt beschrijft daarin onder meer dat hij is uitgemaakt voor "zieke man" en "teringhond" door CDA'ers. Op posters van hem zou door mensen die bij de campagne betrokken waren Hitlersnorren zijn getekend.

Ook maakt hij bij de commissie melding van bijna 1 miljoen euro aan steun voor de CDA-campagne die niet is geregistreerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Mogelijk zouden daarmee de regels rond partijfinanciering zijn overtreden. Geldschieters van de partij zouden volgens Omtzigt voormalig lijsttrekker Hugo de Jonge ook al langer hebben opgeroepen om te stoppen. De Jonge won nipt de strijd om het partijleiderschap van Omtzigt, maar sponsoren zouden hebben aangedrongen om toch Omtzigt de kar te laten trekken.

Toen De Jonge uiteindelijk het lijsttrekkerschap opgaf, werd Wopke Hoekstra (minister van Financiën) naar voren geschoven. Wat zijn rol in de nieuwe onthullingen is, is nog onduidelijk. Het team rond de partijleider geeft niet thuis.