Celstraffen voor deelnemers lawaaiprotest tijdens persconferentie

DEN HAAG (ANP) - De rechter heeft woensdag een 48-jarige Rotterdammer en 53-jarige Amsterdammer veroordeeld voor geweldpleging bij een lawaaidemonstratie op de Haagse Turfmarkt in november. Tegenstanders van het coronabeleid hielden op 12 november een lawaaidemonstratie in een poging de coronapersconferentie te verstoren. Daarbij werd onder meer met stenen en zwaar vuurwerk gegooid.

De mannen stonden woensdag voor het eerst in de rechtbank, de politierechter deed in beide gevallen meteen uitspraak. De Rotterdammer gooide tijdens de demonstratie een stuk zwaar vuurwerk in een groep mensen. De man dacht een fakkel te hebben gegooid, maar de officier van justitie ging daar niet in mee. "Op een fakkel staat niet in grote letters 'Cobra 6' geschreven." De officier eiste een celstraf van acht maanden. De rechter legde uiteindelijk de man vier maanden cel op, waarvan twee voorwaardelijk.

De Amsterdammer moest voor de rechter verschijnen vanwege het bedreigen van een journalist. Die had na de lawaaidemonstratie een filmpje geplaatst met beelden van de Turfmarkt. "De schade van vanavond: de koffietent was nog maar pas geopend. In het filmpje ook het formaat van de bakstenen", schreef de journalist daarbij. De verdachte reageerde daaronder met: "Je bent een nsbr en we weten je te vinden kankerhond."

De Amsterdammer werd in januari aangehouden op basis van camerabeelden van de avond van de de demonstratie. Hij verklaarde zelf niks weten van de bedreiging dan wel belediging, maar dat iemand anders zijn naam en foto had gebruikt op Twitter. De officier vond dat ongeloofwaardig en eiste acht weken cel. De rechter legde de man een celstraf van vier weken op, waarvan 25 dagen voorwaardelijk. Ook mag de man geen contact meer opnemen met de journalist.