‘Centrum-rechts blijft in Frankrijk rechts-populisten net voor’

PARIJS (ANP) - Bij de regionale en departementale verkiezingen die in Frankrijk zijn gehouden, lijkt de centrum-rechtse partij Les Républicains (LR) de vertegenwoordigers van het rechts-populistische Rassemblement National, geleid door Marine Le Pen, voor te blijven. Daar wijzen de eerste voorspellingen op nadat de stembussen in het land waren gesloten. RN deed het daarmee in de eerste ronde slechter dan verwacht.

De Fransen konden zondag, door de coronacrisis drie maanden later dan gepland, in zeventien regio's hun afgevaardigden kiezen. Wordt niet meteen een meerderheid gehaald dan volgt aanstaande zondag nog een tweede ronde met de partijen die ten minste 10 procent van het electoraat achter zich hebben gekregen. De kans bestaat dat in een aantal gevallen La République en Marche van president Emmanuel Macron dan ontbreekt.

Deze stembusgang staat deels in het teken van de presidentsverkiezing van april volgend jaar. Macron en Le Pen staan dan vermoedelijk opnieuw tegenover elkaar als belangrijkste kandidaten. De lakmoesproef van zondag is hooguit een moreel steuntje in de rug. Grote waarde kan er niet aan worden gehecht, onder meer omdat de nog jonge partij van Macron niet is verankerd in de regio en de opkomst erg laag was. Om 17.00 uur had pas 26,7 procent van de kiesgerechtigden gestemd. In 2015 was dat 43 procent.