Centrum Seksueel Geweld krijgt meer meldingen na Voice-affaire

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) meldt een stijging van het aantal mensen dat contact opneemt om te vertellen over ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Volgens een woordvoerster van het centrum melden vooral vrouwen zich, die zeggen dat ze zich herkennen in de verhalen van mensen die betrokken waren bij de The Voice of Holland.

Dit weekend werd bekend dat het RTL-programma voorlopig van de buis wordt gehaald na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Volgens de woordvoerster van het CSG neemt zowel het aantal mensen dat via de chat contact zoekt met het centrum als het aantal telefoontjes deze week toe. Cijfers heeft ze niet, maar ze meldt dat alle zestien centra in het land "beslist een toename" zien. "Het lijkt wel een beetje op de #metoo-beweging van een aantal jaar geleden. Mensen nemen contact op om te zeggen: ik heb dit ook meegemaakt."

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is volgens haar een term die "heel veel kan inhouden. Het kan verkrachting zijn, maar het kan ook iemand zijn die aan je zit, of iets tegen je zegt wat eigenlijk niet gepast is." Daarbij is de context cruciaal. "Zeggen dat iemand mooie borsten heeft kan binnen een romantische relatie misschien fijn zijn, maar binnen een werkrelatie niet." Of gedrag grensoverschrijdend is, wordt volgens haar "altijd wel aangevoeld, maar niet altijd ook zo benoemd".

Slachtoffer

Dat het vooral vrouwen zijn die contact opnemen met het CSG wil volgens de woordvoerster niet zeggen dat mannen niet te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Het is voor hen vaak wel moeilijker om aan te geven dat ze slachtoffer zijn. De samenleving ziet mannen vaak als sterker."

Slachtoffers kunnen in het algemeen vaak het gevoel hebben dat ze het gedrag zelf hebben veroorzaakt, stelt ze. Zeker als er sprake is van een machtsrelatie, zoals tussen de deelnemers en de makers van The Voice of Holland. Maar belangrijk is volgens haar om vast te stellen dat niemand zit te wachten op het laten overgaan van diens grenzen, ook iemand die het graag wil maken in bijvoorbeeld de muziekindustrie niet. De vrouwen die deze week vertelden over hun ervaringen bij het RTL-programma waren volgens haar "duidelijk verrast door het gedrag en het heeft hen onzeker gemaakt".