Channel 4 heeft grootste hit ooit met aidsserie It’s a sin

De Britse zender Channel 4 heeft haar grootste hit ooit met de serie It's a sin, over de Londense homogemeenschap tijdens de aidsepidemie in de jaren tachtig.

In totaal bekeken de afgelopen maand bijna 19 miljoen mensen de hele serie van producent Russell T. Davies. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat een dramaserie in de eerste weken zoveel kijkers trok op Channel 4, aldus Britse media.

Davies, de man achter Queer as folk, Doctor Who en Years & Years, baseerde het verhaal deels op zijn eigen ervaringen in de jaren tachtig, toen de homogemeenschap werd opgeschrikt door hiv en aids.Volgens critici laat It's a sin goed zien hoe groot de impact van de ziekte was in de levens van jonge gays. Ook bekritiseert de serie dat de Britse overheid de ziekte en vooral de vele slachtoffers lange tijd niet serieus nam en zelfs negeerde.

Pet Shop Boys

De hoofdrollen worden gespeeld door jonge acteurs, waaronder Years & Years-zanger Olly Alexander. Er zijn ook veel bijrollen voor bekende gays, zoals Stephen Fry en Neil Patrick Harris. Niet alleen de serie is een groot succes, ook de campagne over hiv en veilig vrijen die rond de serie werd gelanceerd, werpt zijn vruchten af. In februari lieten vier keer zoveel jonge Britten zich testen op de ziekte als normaal.

Ook het nummer van de Pet Shop Boys waar de titel naar verwijst, staat in het Verenigd Koninkrijk weer hoog in de charts door de serie. In Nederland is It's a sin sinds vrijdag integraal te zien op NPO Plus. In de zomer is de serie ook lineair te zien, bij de VPRO.