Chelsea rondt overname door Amerikaans consortium maandag af

LONDEN (ANP) - De Engelse voetbalclub Chelsea is vanaf maandag in Amerikaanse handen. De club maakte in een korte verklaring op de website bekend dat vrijdagavond "een laatste en definitieve overeenkomst" is gesloten met het consortium rond zakenman Todd Boehly. "Naar verwachting wordt de transactie maandag afgerond. De club komt tegen die tijd weer met een update", aldus de 'Blues'.

De afgelopen dagen gaven de organisatie van de Premier League en de Britse en Portugese overheden al toestemming voor de deal. Portugal is bij de transactie betrokken omdat Roman Abramovitsj, nu nog de eigenaar van Chelsea, sinds vorig jaar officieel Portugees staatsburger is. De Russische miljardair verkoopt de club als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

De Amerikanen betalen 2,5 miljard pond om Chelsea over te nemen van Abramovitsj en willen daarnaast 1,75 miljard pond investeren in de club. Het overnamebedrag, omgerekend bijna 3 miljard euro, komt ten goede aan humanitaire doeleinden en niet aan de Rus. Abramovitsj mag niets verdienen aan de verkoop, omdat hij op een Britse sanctielijst staat vanwege zijn banden met de Russische president Vladimir Poetin.