China doet aanvraag om aan te sluiten bij vrijhandelsakkoord

PEKING (ANP/RTR) - China wil toetreden tot handelsblok CPTPP, een vrijhandelsakkoord dat zich richt op landen rond de Stille Oceaan. Minister van Handel Wang Wentao heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij zijn Nieuw-Zeelandse collega Damien O'Connor, heeft de Chinese overheid laten weten.

Het Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership werd in 2018 gesloten. Het is ontstaan als doorontwikkeling van het TPP-verdrag waar ook de Verenigde Staten aan mee zouden doen. In 2017 besloot Donald Trump echter dat de VS deelname niet zouden doorzetten. Opmerkelijk is dat de handelsdeal ooit juist was bedoeld om een soort tegenwicht te bieden aan de economische invloed van China in de regio.

Destijds werd het akkoord ondertekend door elf landen, waaronder Australië, Canada, Chili, Japan en Nieuw-Zeeland. Maar er is de laatste tijd meer interesse in lidmaatschap van het CPTPP, ook wel omschreven als "een van de meest dynamische vrijhandelsgebieden" van de wereld. Thailand en het Verenigd Koninkrijk hebben ook al aangegeven zich er bij aan te willen sluiten.