China krijgt er naar verluidt bijna elke dag een miljardair bij

BEIJING (ANP/DPA) - China krijgt er zowat elke dag een miljardair in Amerikaanse dollars bij. Hun aantal steeg vorig jaar met 300 naar bijna 1200. Dat meldt het Chinese blad Hurun, dat net als Quote jaarlijks een lijst van de rijkste inwoners van het land publiceert.

De rijkste Chinees is de mineraalwaterondernemer Zhong Shanshan. Hij heeft een geschat vermogen van 60,6 miljard dollar (ruim 52 miljard euro). Zhang Yiming, de 38-jarige oprichter van videoapp TikTok heeft bijna 53 miljard dollar. De topman van de fabrikant van autobatterijen CATL, Zeng Yuqun, staat op de derde plaats met ruim 47 miljard dollar. Jack Ma, de oprichter van Alibaba, staat vijfde op de lijst.

Door de crisis op de Chinese huizenmarkt staat er voor het eerst geen vastgoedondernemer in de top tien. Xu Jiayin, de oprichter van de noodlijdende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande, zakte naar de zeventigste plek op de lijst van Hurun. In 2017 voerde Xu de lijst nog aan. Eerder op de dag werd bekend dat de Chinese autoriteiten de miljardair hebben gevraagd om ook zijn persoonlijke vermogen te gebruiken om de enorme problemen bij het concern op te lossen.