China meldt laagste bevolkingsgroei sinds begin eenkindpolitiek

PEKING (ANP/RTR) - China kende de afgelopen tien jaar de laagste bevolkingsgroei sinds de invoering van de eenkindpolitiek in de jaren zeventig, waarbij ieder stel maar één kind mocht krijgen. Dat blijkt uit de volkstelling van 2020, waarvan het nationale statistiekbureau dinsdag de resultaten bekend heeft gemaakt.

China heeft te maken met dalende geboortecijfers en een vergrijzende bevolking. Sinds 2010 is de bevolking van het land met 5,38 procent toegenomen tot 1,41 miljard inwoners. Tussen 2000 en 2010 werd een groei van 5,84 procent gemeld.

In 2016 zette China als doel om in 2020 een populatie van 1,42 miljard te bereiken. De eenkindpolitiek, die in de jaren zeventig werd ingevoerd om de destijds enorm hoge bevolkingsgroei te remmen, werd om die reden aangepast. Stellen mogen nu twee kinderen krijgen. Met het hoge bevolkingsaantal wil China de economische groei en welvaart versterken.

Eind april meldde de krant Financial Times nog op basis van ingewijden dat China voor het eerst in vijftig jaar zou hebben vastgesteld dat de bevolking is gekrompen. Experts gaven toen al aan dat dit als een verrassing zou komen. Zij voorspellen dat de bevolkingsomvang pas over enkele jaren zal pieken.

China heeft wereldwijd nu nog de grootste bevolking maar kan in de komende jaren worden ingehaald door India.