China stelt ‘bescheiden’ doel voor economische groei

PEKING (ANP) - China mikt dit jaar op een economische groei van meer dan 6 procent, heeft premier Li Keqiang gezegd tijdens de opening van het jaarlijkse Chinese Nationale Volkscongres in Peking. Li maakte ook bekend dat China in 2021 11 miljoen nieuwe banen in de steden wil realiseren.

De Chinese verwachte groei van het bruto binnenlands product is een stuk lager dan wat analisten hebben voorspeld. Die gaan ervanuit dat de economie dit jaar met meer dan 8 procent kan gaan groeien. Premier Li stelde dat in het streefgetal van 6 procent het "herstel van de economische activiteit" is meegenomen, verwijzend naar de economische gevolgen van de coronacrisis.

Vorig jaar schrapte de regering voor het eerst sinds 2002 het jaarlijks beraamde streefgetal voor economische groei, vanwege de onzekerheden die de coronapandemie met zich meebracht. In 2020 groeide de Chinese economie volgens de officiële cijfers met 2,2 procent. Daarmee was China de enige economische grootmacht die vorig jaar geen krimp noteerde.