Chinees ruimtevaartuig verzamelt beelden van heel Mars

BEIJING (ANP/RTR) - Een onbemand Chinees ruimtevaartuig heeft beeldmateriaal verzameld van de volledige planeet Mars, waaronder beelden van de zuidpool. Sinds begin vorig jaar cirkelde het ruimtevaartuig 1300 keer om de planeet, melden Chinese staatsmedia woensdag.

De Tianwen-1 bereikte in februari 2021 de rode planeet. Op het oppervlak werd een robotvoertuig gezet, terwijl het onbemande ruimtevaartuig de planeet inspecteerde vanuit de ruimte.

Onder de beelden die zijn gemaakt vanuit de ruimte zijn China's eerste foto's van de zuidpool van Mars, waar bijna de gehele watervoorraad van de planeet zich bevindt. In 2018 ontdekte een door het Europees Ruimteagentschap (ESA) aangestuurde sonde water onder het ijs van de zuidpool van de planeet. Het lokaliseren van ondergronds water vormt de sleutel voor het bepalen van de mogelijkheden voor leven op Mars, evenals of het een permanente bron kan vormen voor een verkenning door mensen.

Verder zijn onder meer foto's gemaakt van de 4000 kilometer lange kloof Valles Marineris, en van Arabia Terra, hoogland in het noorden van Mars dat bezaaid is met inslagkraters. De Tianwen-1 heeft ook ook beeldmateriaal van goede kwaliteit doorgestuurd van de rand van de grote krater Maunder.