Chinese stad Chongqing versoepelt coronabeleid na protesten

CHONGQING (ANP/RTR) - De Chinese stad Chongqing heeft besloten sommige coronamaatregelen te versoepelen na de recente protesten tegen het strenge antivirusbeleid. Zo mogen nauwe contacten van coronapatiënten voortaan onder voorwaarden thuis plaatsvinden, in quarantaine. Eerder moesten zij naar quarantainecentra.

Chongqing, in het zuidwesten van het land, is met 32 miljoen inwoners een van de grootste steden van China. De maatregelen in een aantal gebieden waar geen besmettingen zijn vastgesteld, worden geleidelijk versoepeld omdat de coronasituatie "stabiliseert en verbetert". Dat heeft een woordvoerder van de lokale regering gezegd tegen de Chinese staatskrant China Daily.

De megastad heeft te maken met een van de grootste uitbraken van het coronavirus in China, met in totaal meer dan 80.000 besmettingen sinds 1 november. De Chinese gezondheidsautoriteiten maakten woensdag melding van bijna 38.000 nieuwe infecties in heel het land. Van die positieve coronatesten waren er ruim 7800 afkomstig uit Chongqing.

Onder meer in Chongqing vonden de afgelopen dagen betogingen plaats uit onvrede over de aanpak van het coronavirus. Ook de autoriteiten van de stad Guangzhou hebben na protesten besloten om een aantal maatregelen te versoepelen. Daar vonden dinsdagnacht aanvaringen plaats tussen demonstranten en de politie.