Cijfers economische groei eurozone in tweede kwartaal

LUXEMBURG (ANP) - Het Europese statistiekbureau Eurostat komt vrijdag met voorlopige cijfers over de groei van de economie van de eurozone in het tweede kwartaal. Naar verwachting is de economie van het eurogebied fors gegroeid dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen en het wereldwijde economische herstel van de coronacrisis.

In het eerste kwartaal van dit jaar was nog een lichte krimp te zien voor de economie door de lockdowns tegen de coronapandemie. Maar nu de maatregelen steeds meer zijn versoepeld geven consumenten weer meer geld uit in bijvoorbeeld winkels en de horeca. Eerder bleek al dat de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector van het eurogebied inmiddels op het hoogste niveau in jaren ligt.

Economen verwachten in doorsnee dat de economie van de eurolanden met 1,5 procent is gegroeid in vergelijking met de voorgaande periode. Op jaarbasis wordt gerekend op een groei van meer dan 13 procent, want een jaar terug kreeg de economie nog harde klappen van de coronacrisis. Eurostat komt verder ook met cijfers over de werkloosheid en de inflatie. Daarnaast maken de statistiekbureaus van Duitsland, Frankrijk en Italië cijfers bekend over de economische groei.

In Nederland komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag met cijfers over de winkelverkopen in juni en gegevens over de producentenprijzen.