Cisco en Kohl’s zakken na resultaten op lager Wall Street

NEW YORK (ANP) - Cisco Systems raakte donderdag aan het begin van de handelsdag een tiende van zijn beurswaarde kwijt op Wall Street. De fabrikant van netwerkapparatuur en beveiligingssoftware boekte afgelopen kwartaal minder omzet dan verwacht. Ook schroefde het bedrijf zijn omzetverwachting voor het hele jaar terug. Topman Chuck Robbins waarschuwde dat de coronalockdowns in China en de oorlog in Oekraïne de verkopen onder druk zetten.

Ook Kohl's moest het ontgelden en leverde 5,3 procent in. De op één na grootste warenhuisketen van de Verenigde Staten na Macy's boekte afgelopen kwartaal veel minder winst dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf kampte met hogere kosten en schroefde ook de winstverwachting voor het hele jaar flink terug. Kohl's, dat al langer als een overnameprooi wordt gezien, liet ook weten in de komende weken biedingen van enkele potentiële kopers te verwachten.

Het winstalarm van Kohl's volgt op de tegenvallende kwartaalberichten van supermarktketens Target en Walmart eerder deze week, die ook kampen met hogere kosten. Target zakte 1,1 procent na de koersval van 25 procent een dag eerder en Walmart 1,4 procent. De verontrustende berichten van de winkelketens wakkerden de vrees aan dat de hoge inflatie de winstgevendheid van bedrijven onder druk zet en de koopkracht van consumenten aantast.

Tesla

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 1,1 procent lager op 31.141 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent tot 3895 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,3 procent tot 11.382,46 punten. De Amerikaanse graadmeters beleefden woensdag met verliezen tot 4,7 procent de slechtste beursdag sinds 2020.

Tesla daalde 0,3 procent. Miljardair Leo Koguan, grootaandeelhouder van Tesla, roept de maker van elektrische auto's op om voor 15 miljard dollar aan eigen aandelen te gaan inkopen om de koers van het aandeel te ondersteunen. Tesla heeft dit jaar al zo'n 30 procent aan waarde verloren.

Boeing

Boeing steeg 0,1 procent. International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van onder meer British Airways, heeft een order geplaatst bij Boeing voor vijftig vliegtuigen van het type 737 MAX. De order is een opsteker voor de vliegtuigbouwer. De 737 MAX moest lang wereldwijd aan de grond blijven staan na twee dodelijke crashes met het type in korte tijd.

De euro was 1,0544 dollar waard, tegen 1,0509 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,3 procent minder op 107,03 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 107,46 dollar per vat.