Coach Slot ziet Feyenoord met beetje geluk ver komen in Europa

PRAAG (ANP) - Feyenoord heeft donderdagavond in de uitwedstrijd tegen Slavia Praag aan een gelijkspel voldoende om voor het eerst in zeven jaar weer eens te overwinteren in Europa. Niet in de Champions League, ook niet in de Europa League maar in de nieuwe Conference League. De vreugde zal er bij de club uit Rotterdam niet minder om zijn.

Trainers, spelers en supporters van Feyenoord hebben de nieuwe competitie van de UEFA voor clubteams inmiddels in hun armen gesloten. Net als die van AZ, eveneens koploper in een poule van de Conference League, en Vitesse. Feyenoord werd begin deze maand tijdens het uitduel met Union Berlin gesteund door ruim 5000 fans. In Praag bestaat het Legioen uit zo'n 3000 aanhangers. Zij zullen hun club ongetwijfeld net zo hartstochtelijk steunen als vier jaar geleden in de Champions League.

Trainer Arne Slot van Feyenoord is niet verbaasd over de populariteit van de Conference League. "Als Feyenoord in Europa speelt, dan is dat voor veel mensen bijzonder. Dat trekt altijd. Daarbij vind ik dat je onze poule kan vergelijken met poules van de Europa League. Ik kan het weten, want ik heb daar met AZ gespeeld."

Ver komen

Slot ziet het hele Nederlandse voetbal profiteren van de resultaten van Feyenoord, AZ en Vitesse in de nieuwe competitie van de UEFA. Mede dankzij de prestaties van de drie Nederlandse clubs in de Conference League is het niet ondenkbaar meer dat de nummer 2 van de Eredivisie zich in de nabije toekomst ook rechtstreeks voor het hoofdtoernooi van de Champions League plaatst. "Dat is natuurlijk hartstikke mooi", zei Slot. "Maar ik denk dat wij ook punten in de Europa League hadden gepakt, als er geen Conference League was opgericht."

Slot denkt dat de Conference League Feyenoord dit seizoen nog veel kan brengen. De premies van 500.000 euro voor een zege en een 166.000 gelijkspel zijn meegenomen, al zijn ze niet te vergelijken met de Champions League waar een overwinning met 2,8 miljoen euro wordt beloond en een gelijkspel met 930.000 euro. Maar de trainer van Feyenoord denkt ook dat zijn ploeg best ver kan komen in de Conference League. "Als we ons plaatsen voor de achtste finales is er volgens mij van alles mogelijk", zei hij. "Er zitten een paar hele goede ploegen in de Conference League maar ook een paar mindere. Met een beetje goed loting kunnen we ver komen."