Coalitie: minder afval, of statiegeld op blik

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen per 2022 statiegeld op blikjes, tenzij het bedrijfsleven ervoor zorgt dat er minder blik in zwerfafval terechtkomt.

Dat bevestigen partijen na berichtgeving van Trouw. De drie coalitiepartijen roepen het kabinet op een wet voor te bereiden die statiegeld op blik regelt. Zo'n wet willen de partijen achter de hand hebben. Ze geven het bedrijfsleven een laatste kans om het aandeel blik in zwerfafval fors terug te brengen.

Dat het aandeel blik nu niet afneemt, maar groter wordt, "maakt dat we deze stap nu echt moeten zetten", zegt CU-Kamerlid Carla Dik-Faber. De partij pleit al langer voor actie op dit gebied. D66-politica Jessica van Eijs zegt dat het geduld van de politiek al een tijdje opraakt. "Dus willen we net zoals voor kleine plastic flesjes een plan voor statiegeld op blikjes."

Recentelijk kregen de twee coalitiepartijen ook het CDA mee. De nieuwe fractiespecialist op dit onderwerp, Maurits von Martels, tevens veehouder, zorgde voor een omslag. Hij merkte dat stukjes blik in de maag van koeien terechtkwamen.