Coca-Cola omhoog op Wall Street, Netflix omlaag

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een wisselend beeld aan de handelsdag begonnen. Beleggers kregen weer een trits aan kwartaalcijfers van grote bedrijven te verwerken. Coca-Cola gooide daarbij hoge ogen met een sterker dan verwacht herstel uit de coronacrisis. De resultaten van Netflix konden op minder enthousiasme rekenen.

De Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel 0,6 procent hoger op 34.718 punten. De brede S&P 500 ging met 0,4 procent vooruit tot 4342 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq 0,2 procent steeg naar 14.529 punten. Begin deze week gingen de aandelenbeurzen nog hard onderuit wegens zorgen over de besmettelijkere Delta-variant van het coronavirus. Dinsdag toonde Wall Street herstel.

Coca-Cola won in de eerste handelsminuten bijna 3 procent. Dankzij vaccinatiecampagnes en de versoepeling van lockdownregels verkocht het frisdrankconcern weer meer buitenshuis, bijvoorbeeld in de horeca of bij evenementen. Coca-Cola verhoogde ook de verwachtingen voor heel het jaar.

Verizon

Ook het Amerikaanse telecomconcern Verizon kijkt positiever naar de rest van het jaar. De winst zal hoger uitvallen dan eerder verwacht, zo meldde het bedrijf, nu het weer meer mobiele abonnementen afsluit doordat klanten worden gelokt met snellere 5G-diensten. Beleggers beloonden de resultaten met bijna 2 procent koerswinst.

Streamingdienst Netflix kwam ook met cijfers en kreeg er in het tweede kwartaal meer abonnees bij dan verwacht. Maar de vooruitzichten voor het lopende kwartaal vielen tegen, waardoor beleggers het aandeel 2,5 procent lager zetten. Harley-Davidson leverde op zijn beurt ruim 3 procent in, ondanks gestegen verkoopcijfers van motorfietsen.

United Airlines

Vliegmaatschappij United Airlines (plus 2,1 procent) liet in zijn kwartaalupdate weten dat de ticketverkoop sneller aantrekt dan in eerste instantie gedacht. Dat betekent dat het bedrijf vanaf het derde kwartaal een winst voor belastingen zal boeken.

Farmareus Johnson & Johnson zakte in de eerste handelsminuten 0,5 procent. De omzet herstelde duidelijk van de impact van de coronapandemie een jaar geleden, toen de virusuitbraak veel reguliere ziekenhuisbehandelingen in de weg zat. Nu operaties weer volgens planning worden uitgevoerd, stijgen ook de verkopen van medicijnen en medische apparatuur. Het Amerikaanse concern is onder meer het moederbedrijf van Janssen in Leiden, dat een vaccin tegen corona ontwikkelde. De bijdrage van dat middel aan de algehele resultaten was evenwel erg beperkt.