Coen en Sander: wekelijkse radioshow wordt frisser en creatiever

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga zullen elkaar vanaf oktober een stuk minder vaak zien. De Coen en Sander Show, nu nog van maandag tot en met donderdag op Radio 538, zal vanaf dan alleen nog op vrijdag te horen zijn. Hoewel het "even slikken" was toen ze hoorden dat hun show in zijn huidige vorm niet kan doorgaan, kijkt het duo ook uit naar het nieuwe wekelijkse programma. "Ik denk dat het frisser en creatiever gaat worden. Al ga ik Coen natuurlijk wel missen", zegt Lantinga tegen het ANP. De dj's gaan ook los van elkaar programma's presenteren.

Ook Swijnenberg denkt dat het wennen zal zijn zonder zijn vaste partner, met wie hij al achttien jaar samen radio maakt. "We zijn echt met elkaar verstrengeld en we hadden graag zo doorgegaan. Maar ik heb een tijdje kunnen wennen aan de veranderingen en er is een soort hernieuwde energie vrijgekomen."

Swijnenberg gaat voor Radio 538 een dagelijks lunchprogramma maken. Lantinga zal op Radio Veronica een middagshow gaan presenteren. Beiden vinden het spannend om dat zonder elkaar te doen. "Ik weet nog dat ik, toen we nog bij 3FM zaten, het Glazen Huis in ging en dat deed ik ook in mijn eentje zonder Sander. Toen had ik ook wel een dagje nodig om te wennen", blikt Swijnenberg terug.

Muzikaal anders

De mannen hebben nog niet echt nagedacht over de precieze invulling van hun nieuwe middagprogramma's. "Het zijn turbulente weken geweest, dus we zijn vooral bezig geweest met het afscheid", legt Lantinga uit. "Maar wat ik wel weet is dat het bij Veronica muzikaal gezien heel anders gaat zijn." Ook Swijnenberg zat met zijn "hoofd vooral bij De Coen en Sander Show", maar "de lunchtijd zijn leuke uurtjes waar we echt iets van kunnen maken."

Hoewel Swijnenberg en Lantinga over een paar maanden minder frequent samen op de radio zijn, hoeven de luisteraars als het aan hen ligt nog lang niet afscheid te nemen van het duo. "Het klinkt misschien wat blasé, maar door de contractverlengingen werden we nooit gedwongen daarover na te denken. Dat hebben we nu wel gedaan en de bewuste keuze gemaakt om De Coen en Sander Show nog wel vrijdag te blijven maken. Daardoor denk ik dat we onze samenwerking niet op korte termijn helemaal zullen stoppen, maar eerder de achttien jaar zullen verdubbelen", zegt Lantinga.

De dj's kregen in 2004 op NPO 3FM hun eerste gezamenlijke programma: Lantinga & Swijnenberg. Van 2006 tot en met 2015 maakten ze voor diezelfde zender De Coen en Sander Show. In 2015 stapten de twee over naar Radio 538.