Collectie van Jan Kruis voorlopig niet voor het publiek te zien

De collectie van striptekenaar Jan Kruis is voorlopig nog niet voor het publiek te zien. Dat heeft conservator Jos van Waterschoot van museum Allard Pierson, die zijn verzameling na zijn dood heeft ontvangen, vrijdag aan het ANP laten weten. Het museum in Amsterdam is voorlopig nog bezig met het inventariseren van de collectie, die vele duizenden originele strippagina's beslaat.

"We hebben voorlopig geen concrete plannen voor een tentoonstelling, want daarvoor dien je eerst te weten wat je in huis hebt", legt Van Waterschoot uit. "En met het uitzoeken dáárvan ben ik net pas begonnen. Maar dat er na de ontsluiting in een inventaris of catalogus dit of volgend jaar iets gaat gebeuren, lijkt mij voor de hand liggend." Een termijn kan de conservator echter niet noemen.

Museum Allard Pierson in Amsterdam kwam via een schenking in het bezit van de collectie van de zes jaar geleden overleden striptekenaar. Kruis werd bekend als geestelijk vader van de iconische stripserie Jan, Jans en de kinderen. De verzameling bestaat uit meer dan vierduizend originele pagina's, tekeningen en andere illustraties van zijn hand. Jan, Jans en de kinderen ging over het gezin Tromp en leverde gevleugelde uitdrukkingen op als 'hoi pipeloi' en de 'je-weet-wel-kater'.

Voor 'Jan, Jans' werkte Kruis als reclametekenaar en illustrator en tekende hij andere strips. In 2009 kreeg hij de Marten Toonderprijs, een oeuvreprijs waarmee zijn cruciale bijdrage aan de Nederlandse cultuur werd geëerd. Kruis overleed in 2017 op 83-jarige leeftijd. Zijn dochter Andrea Kruis, die ook de voorzitter van de Stichting Jan Kruis Collectie is, besloot mede de collectie van haar vader aan het Allard Pierson te schenken.

Het Allard Pierson beheert een collectie van ruim 50.000 stripboeken en boeken over strips en nog veel meer originele tekeningen, waaronder werk van Peter van Straaten en Gerrit de Jager.