Collectief lanceert awards voor Aziatisch-Nederlandse talenten

Het Pan Asian Collective (PAC) reikt dit jaar voor de eerste keer de Pan Asian Awards uit. Met de prijzen wil de belangenorganisatie aandacht schenken aan Aziatische talenten die in Nederland geworteld zijn. PAC hoopt met de prijzen een stap te zetten richting meer diversiteit en inclusie in de samenleving. De genomineerden worden beoordeeld door een jury bestaande uit politica Mei Li Vos, schaatser Kai Verbij en Trouw-journalist Ilyaz Nasrullah.

Op de longlist staan in totaal dertig genomineerden, die in drie verschillende categorieën kans maken op een prijs. Zo is er onder meer de Pan Asian Award, die volgens PAC de kennis en ervaring binnen de Aziatisch-Nederlandse gemeenschappen benadrukt. Onder anderen mediawetenschapper en schrijver Reza Kartosen-Wong, filmproducent Jia Zhao en hoogleraar langdurige zorg en dementie Anne-Mei The maken kans in die categorie. Ook is er de Rising Star Award voor opkomend talent en de Innovasian Award voor "pioniers die op creatieve wijze bijdragen aan een duurzamere wereld".

De finalisten voor de drie categorieën worden op 9 mei bekendgemaakt. De uitreiking vindt plaats tijdens het Pan Asian Awards Gala op 26 mei in Capital C in Amsterdam.

"We vieren nieuw talent en geven erkenning aan degenen die iedereen zou moeten kennen", zegt oprichter Hui-Hui Pan van Pan Asian Collective. "Het wordt een avond vol verhalen en zichtbaarheid van inspirerende rolmodellen: van tech-entrepreneurs tot schrijvers, van artiesten tot verduurzamers."