Comité onderzoekt mogelijke misleiding Johnson over partygate

LONDEN (ANP/RTR) - Een speciaal comité van het Britse parlement is een onderzoek gestart naar vermeende leugens van premier Boris Johnson rond 'partygate'. De commissie wil achterhalen of Johnson het parlement bewust heeft misleid door eerder mee te delen dat bij overheidsfeestjes en -borrels tijdens coronalockdowns geen regels zijn overtreden. De politie heeft daar later meer dan honderd boetes voor uitgedeeld.

De 71-jarige Harriet Harman van oppositiepartij Labour gaat het onderzoek leiden. Zij is het langstzittende vrouwelijke parlementslid. Woensdag werd onder meer bekend hoe de zevenkoppige commissie het onderzoek wil gaan uitvoeren. Zo kunnen degenen die bewijs willen aanleveren dat tot 29 juli doen.

Mogelijk worden Johnson, zijn vrouw Carrie en hooggeplaatste adviseurs ook gevraagd om informatie te overhandigen. Ook zal nog bepaald worden of er verhoren achter gesloten deuren of in het openbaar gaan plaatsvinden. Een eindrapport wordt in het najaar verwacht.

Johnson ligt vanwege 'partygate' al geruime tijd onder vuur, ook in zijn eigen partij. Hij overleefde recentelijk nipt een vertrouwensstemming. Voor een van de feestjes is de Britse premier zelf beboet.