Comité VN wil Great Barrier Reef op lijst bedreigd werelderfgoed

CANBERRA (ANP/RTR) - Een comité van de VN-organisatie UNESCO pleit ervoor het Great Barrier Reef toe te voegen aan de lijst van bedreigd werelderfgoed. Het toekomstbeeld voor het grootste koraalrif ter wereld verslechtert en Australië moet meer doen tegen klimaatverandering, staat in het advies. Australië spreekt van een politieke stap.

De aanbeveling van het comité leidt dan ook tot boze reacties in Australië. De overheid zegt overrompeld te zijn. Milieuminister Susan Ley beschuldigt het UNESCO-comité openlijk van een vooringenomen besluit. Dat slaat op de voorzitter China, zegt een regeringsbron. De relatie tussen de twee landen is door een reeks incidenten verslechterd.

Het koraalrif wordt pas op de lijst van bedreigd werelderfgoed gezet als de 21 landen in het comité ermee akkoord gaan. De stemming vindt volgende maand plaats tijdens een UNESCO-bijeenkomst in China. Bij een plaatsing op de lijst komt extra geld vrij. Het zou echter ook gevolgen kunnen hebben voor de toeristenstroom. Het Great Barrier Reef is een belangrijke trekpleister voor toeristen en levert duizenden banen op.

Australië probeert al jaren te voorkomen dat het Great Barrier Reef wordt toegevoegd aan de lijst van bedreigd werelderfgoed. Sinds UNESCO het gebied in 2015 voor het laatst bezocht, kreeg het meerdere keren door de hoge temperaturen te maken met verbleking en daarmee het afsterven van het koraal. Ley erkent de bedreiging van klimaatverandering, maar stelt dat het "verkeerd" is om "het best beheerde rif ter wereld" op de lijst te zetten.