Commissariaat brengt mediabedrijven in gesprek over integriteit

Het Commissariaat voor de Media organiseert binnenkort een bijeenkomst voor mediabedrijven rondom het thema integriteit. Op 16 mei zullen producenten, omroepbazen en redacteuren van de grote mediabedrijven met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp, laat het commissariaat weten.

De themamiddag, die alleen voor genodigden is, stond al op de planning voor de ontwikkelingen rondom de uitspraken van Johan Derksen. "Wij keuren iedere vorm van grensoverschrijdend gedrag af en zullen hier uiteraard naar kijken", zegt een woordvoerder hierover tegen het ANP. "Maar het onderwerp is complex en daarom is het goed om met elkaar in gesprek te gaan hoe we integriteit in onze sector beter kunnen waarborgen."

Bij de bijeenkomst is volgens de zegsman "van alle interessante media minstens een afgevaardigde" aanwezig. "Wij willen hier een voortrekkersrol in nemen en het hele systeem bij elkaar brengen."

Derksen bekende vorige week in een uitzending van Vandaag Inside dat hij ooit een bewusteloze vrouw met een kaars heeft gepenetreerd. De analist nuanceerde dit in de volgende uitzending en stelde dat er geen penetratie had plaatsgevonden. Na zijn uitspraken ontstond veel ophef, waarna hij besloot te stoppen met het programma, evenals Wilfred Genee en René van der Gijp.

Na de onthullingen over grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van The Voice of Holland zei het commissariaat de situatie ook "nauwlettend" in de gaten te houden en op te treden mocht dat nodig zijn.