Complotdenker Icke kreeg terecht inreisverbod

HAARLEM (ANP) - De Britse complotdenker David Icke heeft terecht een inreisverbod voor Nederland gekregen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat heeft de rechtbank in Haarlem beslist. Icke had een kort geding aangespannen om het verbod van tafel te krijgen.

Icke zou op 6 november spreken op een demonstratie van antioverheidscoalitie Samen voor Nederland in Amsterdam. Daags daarvoor werd hem voor twee jaar de toegang ontzegd tot het hele Schengengebied, inclusief Nederland. De Brit was al onderweg, maar maakte rechtsomkeert.

Volgens de rechtbank waren er concrete aanwijzingen dat zijn komst een potentiële dreiging voor de openbare orde zou betekenen. In een rapport van de politie Amsterdam en een dreigingsbeeld van de NCTV stond dat de komst van Icke voor spanningen zou zorgen, onder meer door de aanwezigheid van tegendemonstranten.

Schoonfamilie

Icke voerde ook aan dat hij de kerstdagen bij zijn schoonfamilie in Nederland wilde doorbrengen, maar het belang van de openbare orde weegt zwaarder dan zijn eigen belang, volgens de rechters.

Volgens jurist Jeroen Pols, die Icke bijstond, vormde het inreisverbod "een ontoelaatbare inmenging van het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting". Hier gaat de rechtbank niet in mee.

Icke is de verspreider van een complottheorie die beweert dat de mensheid heimelijk geregeerd wordt door buitenaardse reptielen die zich voordoen als mensen. Volgens critici zijn de reptielen een metafoor voor een (deels Joodse) elite.