Conditie nog vraagteken voor Van der Poel bij WK wielrennen

ANTWERPEN (ANP) - De rug en de conditie, het zijn de onzekere factoren waarmee Mathieu van der Poel zondag aan de start staat bij de WK wielrennen over Belgische wegen. "Het is de combinatie. Maar de rug heeft me in de wedstrijden die ik heb gereden niet echt belemmerd. De conditie is voor mij een groter vraagteken", vertelde de kopman van de Nederlandse ploeg vrijdag. Van der Poel viel in de olympische mountainbikerace in Japan hard op zijn rug en keerde pas op 12 september terug in koers.

Zondag geldt hij misschien door de omstandigheden meer als outsider dan als favoriet op het parcours over tal van hellingen rond Leuven. "Ik ben blij dat ik erbij ben. Ik heb er alles aan gedaan om hier te kunnen starten. Ik voel me vrij oké. De voorbereiding was niet ideaal, maar ik sta niet aan de start als ik niet geloof dat ik een rol kan spelen."

Van der Poel (26) baalde met name van het missen van het WK mountainbike eind augustus, maar is blij dat hij zijn wegseizoen kan afsluiten met de WK op de weg en volgende week Parijs-Roubaix. "Ik zal wel iets verstandiger om moeten gaan met mijn krachten en niet zo maar aanvallen als ik er zin in heb."

Van der Poel reed na de Spelen drie koersen waarvan hij er een won: de Antwerp Port Epic.