Congres Duitse CDU over bevestiging leiderschap Merz begonnen

BERLIJN (ANP/DPA) - De christendemocraten van de Duitse CDU zijn begonnen aan hun partijdag waarop de keuze voor de oud-rechter Friedrich Merz als nieuwe leider moet worden bevestigd. Samen met zijn vrouw Charlotte arriveerde Merz om 08.45 uur in het Konrad-Adenauer-Huis, het hoofdkantoor van de CDU in Berlijn.

De oud-fractievoorzitter (66) kreeg in december in een eerste stemming de steun van 62,1 procent van de CDU-leden. Bijna twee derde van de 400.000 partijleden bracht toen een stem uit. Deze zaterdag moeten de 1001 CDU-afgevaardigden een definitief besluit nemen over wie de partij gaat leiden.

Na een inleidende toespraak van Merz volgt er een onlinesessie met vragen aan de kandidaat voor het leiderschap. Daarna volgt een onlinestemming waarvan de uitslag vermoedelijk rond 12.30 uur bekend is. Vanwege de coronapandemie is er slechts een klein aantal prominenten naar het partijkantoor in Berlijn gekomen.

Merz stelde zich drie jaar geleden ook kandidaat om de CDU te leiden, maar moest het toen afleggen tegen Annegret Kramp-Karrenbauer. Nadat zij het veld had geruimd, verloor hij begin vorig jaar van Armin Laschet, die na de verloren verkiezingen van september zijn vertrek aankondigde. De verwachting is dat de CDU met de oud-Europarlementariër en voormalig fractievoorzitter in de Bondsdag (2000-2002) aan het roer een conservatievere koers gaat varen.