Cornald Maas over ESF-start: gunstig, maar blijft zware dobber

Cornald Maas is voorzichtig optimistisch over de startpositie van Nederland tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Dat Mia Nicolai en Dion Cooper als veertiende, als een-na-laatste, aan de beurt zijn vindt de songfestivalcommentator "gunstig" maar door de stevige concurrentie blijft de eerste halve finale "een zware dobber".

Maas noemt een een-laatste-plek gunstig omdat in de halve finales alleen televoters stemmen en geen jury's. "En een latere plek in de startvolgorde helpt dan", zegt hij tegen het ANP. Ook het feit dat Zwitserland, dat "met z’n rustige song in dezelfde vijver vist", dan al aan de beurt is geweest is volgens de songfestivalcommentator een voordeel.

Daarnaast is Maas blij dat Nederland niet wordt "gesandwicht" tussen favorieten Zweden en Finland, de afsluiter van de eerste halve finale. "En ik denk dat de startplek na de weinig indringende inzending van Azerbeidzjan en de uitgesproken-haast activistische inzending van Tsjechië ook gunstig is: bij een goede staging brengt Nederland straks een verhaal over hoop."

Zware dobber

Wel blijft de eerste halve finale een zware dobber, zegt Maas. "Veel meer dan de aanzienlijk mindere tweede halve finale waar veel minder kanshebbers in zitten." Ook is de songfestivalcommentator benieuwd naar hoe televoters gaan stemmen. "De afgelopen jaren hadden ze weinig ‘oor’ voor de wat rustigere nummers die misschien meer dan één luisterbeurt verdienen."

De eerste halve finale van het songfestival in Liverpool is op 9 mei, twee dagen later volgt de tweede. Per halve finale gaan er tien landen door naar de finale op 13 mei. Oekraïne, de winnaar van vorig jaar, staat al in de finale. Net als Italië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, de zogenoemde 'big five'.