CPNB: omzet lokale boekwinkels in paar dagen tijd verdubbeld

De omzet van lokale boekwinkels is in een paar dagen tijd verdubbeld ten opzichte van de cijfers in eerdere lockdownweken. Dat bevestigt boekenkoepel CPNB naar aanleiding van berichtgeving in het Haarlems Dagblad. Deze enorme stijging in de onlineverkoop van boeken via fysieke winkels lijkt het effect te zijn van een enorme campagne die de boekenbranche vorige week startte om kleine boekwinkels te redden van de corona-ondergang.

Het Haarlems Dagblad maakte een inventarisatie van de diverse boekwinkels in de stad. Deze zagen het aantal bestellingen dat online werd gedaan de afgelopen dagen verveelvoudigen. De winkels merken op deze maand aanmerkelijk minder verlies te draaien dan de afgelopen tijd het geval was door de diverse lockdownperiodes.

Meer dan tweehonderd schrijvers riepen de afgelopen dagen hun volgers op sociale media op boeken te kopen via de websites van noodlijdende lokale boekhandels in plaats van via grote verkoopwebsites. De hashtags #Steunjeboekhandel en #Steundeboekhandel waren donderdag vrijwel de hele dag trending op sociale media.

Isa Hoes en Jan Terlouw

Auteurs van alle leeftijden en genres hebben zich de afgelopen dagen aangesloten bij het initiatief: van Herman Koch tot Jan Terlouw, van Simone van der Vlugt tot Simon de Waal, van Isa Hoes tot Jean-Marc van Tol en van Nhung Dam tot Ronald Giphart. Ook veel kinderboekenschrijvers hebben op hun socials een oproep geplaatst.

Dankzij de coronacampagne #Ikleesthuis werd er het afgelopen jaar meer gelezen. Maar de fysieke boekwinkels profiteerden hier tot nu toe weinig van. De CPNB stelt heel erg blij te zijn met het succes van de campagne, maar hoopt vooral dat het effect blijvend is. "We hopen dat de lezers de weg naar de lokale boekhandels blijven vinden, ook als de lockdown nog weken langer gaat duren dan nu het geval is", meldt een woordvoerder.