‘Crisis’ in Britse regering na opstappen van nog een minister

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat dinsdag al twee vooraanstaande ministers hun taken hadden neergelegd, is woensdag een derde Britse minister afgetreden uit de regering van Boris Johnson. Will Quince, de minister voor Kinder- en Familiezaken, heeft zijn ontslagbrief ingeleverd. Hij zegt op te stappen nadat hij "onjuiste informatie" had gekregen over de aanstelling van Chris Pincher, de functionaris die vorige week moest aftreden omdat hij twee mannen zou hebben betast.

Minister Quince verscheen dinsdagochtend in de media om te zeggen dat Johnson bij die aanstelling niet op de hoogte was geweest van eerdere klachten tegen Pincher. Later op de dag bleek dat het hem destijds wel verteld was. Quince zegt dat hem verzekerd is dat de premier niets van de klachten wist en dat hij dat "in goed vertrouwen geaccepteerd en herhaald" heeft. Hij ziet nu geen andere mogelijk dan aftreden.

Quince is niet de eerste die opstapt sinds de laatste rel rond Johnson. Dinsdag legden de cruciale ministers Rishi Sunak (Financiën) en Sajid Javid (Gezondheid) hun taken neer. Daarnaast zijn nog negen andere regeringsfunctionarissen afgetreden. Britse media noemen dit een crisis en verscheidene partijgenoten van Johnson vinden dat er een nieuwe vertrouwensstemming moet komen. Daarvoor zouden wel eerst de regels aangepast moeten worden, omdat de premier slechts een maand geleden nog zo'n stemming overleefde. Hij kreeg toen steun van 59 procent van zijn partijgenoten.