Crowdfunding voor film van zieke Ernst Daniël Smid komt op stoom

De crowdfunding die Ernst Daniël Smid is gestart om zijn toneelstuk Smelt te verfilmen komt op stoom. De makers van het project hebben al ruim een derde van het benodigde bedrag, 50.000 euro, bij elkaar gekregen. Dat is op de website te lezen. De actie begon twee weken geleden en kent inmiddels 371 donateurs.

In de voorstelling reflecteert de operazanger op zijn leven met Parkinson, waar hij sinds 2019 aan lijdt. Smelt gaat over een beroemdheid die door de ziekte verandert in een kwetsbare man. De acteur speelde de voorstelling al met succes in het theater. Maar door alle coronalockdowns moest de tournee worden afgebroken.

De acteur weet echter niet hoelang hij het stuk nog kan spelen, als de theaters ooit weer open gaan. En er is haast bij, de gezondheid van Smid gaat hard achteruit. Daarom willen Smid en zijn medeacteur Roan ten Cate een film maken van de voorstelling, zolang Smid fysiek nog kan spelen.

Smid is niet de enige zieke artiest waarvan plannen door de coronalockdowns in de problemen komen. Zanger en cabaretier Jan Rot wilde in december een afscheidsshow spelen in theater Luxor in Rotterdam. Maar ook dit concert kon niet doorgaan vanwege de abrupte avondlockdown waar het toen demissionaire kabinet toe besloot vanwege de stijgende besmettingen.