Crowdfundingsactie voor alternatieve uitreiking Popprijs

Op internet is een muziekliefhebber een crowdfundingsactie gestart om op die manier toch de Popprijs uit te kunnen reiken. Ron van der Sterren wil 10.000 euro bij elkaar krijgen en de jury zo alsnog de kans bieden een winnaar aan te wijzen. Zondag stond de tussenstand na een dag al op meer dan 1000 euro.

Volgens Van der Sterren is er "geen enkele reden" om dit jaar geen Popprijs uit reiken. "We roepen de jury van de Popprijs op om ook voor 2020 een winnaar te selecteren en WIJ gaan die prijs bij elkaar sparen komende week! 10.000 euro, dat zijn maar duizend concertkaartjes van slechts één tientje die we afgelopen jaar niet konden uitgeven. Dat kunnen wij!"

Ook als het streefbedrag van 10.000 euro, het bedrag dat altijd aan de winnaar van de Popprijs wordt gegeven, niet wordt gehaald wil Van der Sterren het opgehaalde geld overmaken. "Dan hebben we simpelweg minder te geven aan de winnaar van 2020."

Onbegrip

Donderdag maakte de organisatie achter de Popprijs, Kunstenbond - Ntb en Buma Cultuur, bekend dat er dit jaar geen winnaar zou komen omdat ze het ongepast vonden vanwege corona. In plaats daarvan gaat het prijzengeld naar componisten, tekstschrijvers en uitvoerende muzikanten die het moeilijk hebben tijdens de coronacrisis.

Het besluit zorgde voor onbegrip op sociale media. Velen vinden dat de Popprijs juist nu had moeten worden uitgereikt. Ook verschillende juryleden namen afstand van de beslissing.

1986

"Namens mijzelf wil ik even kwijt dat ik het erg jammer vond dat we als jury geen Popprijs 2020 konden uitreiken", schreef Job de Wit bijvoorbeeld. "Je zal maar de plaat van je leven gemaakt hebben, tien jaar daar naartoe gewerkt, toch iets van zo’n jaar hebben kunnen maken, eindelijk voor zo’n prijs serieus in aanmerking komen en dan…"

Het is de eerste keer sinds de invoering van de Popprijs in 1986 dat er geen winnaar is gekozen. Het wordt gezien als één van de belangrijkste prijzen in de Nederlandse popcultuur.