Cruise wilde pas Top Gun-sequel maken als hij zelf was gegroeid

Tom Cruise weigerde in 1986 meteen een vervolg te maken op zijn megahit Top Gun. De producent en de regisseur Tony Scott hadden er meteen oren naar. Maar de acteur wilde pas terugkeren naar zijn personage Maverick als hij zelf veel had bijgeleerd.

Dat vertelde Cruise woensdagmiddag tijdens een publiek gesprek op het festival van Cannes. Top Gun: Maverick beleeft woensdagavond in de grote zaal van het festivalpaleis de Europese première. "Ik wilde eerst groeien als artiest, ik wilde meer leren over het vak", aldus Cruise. "Ik heb met Mission: Impossible bijvoorbeeld geleerd hoe je in een actiefilm daadwerkelijk contact kan maken met het publiek. Die kennis heb ik nu kunnen gebruiken voor de nieuwe Top Gun."

De film over een elitegroep vliegers is de titel waar Cruise nog steeds het meest op wordt aangesproken. "Mensen bleven maar vragen: komt er een vervolg? En ik bleef maar nadenken: hoe kunnen we het doen? Producent Jerry Bruckheimer en regisseur Tony Scott en ik bleven doorlopend nadenken en praten. We bleven nadenken en opschrijven waar een vervolg aan zou moeten voldoen. Het kost tijd om iets te maken dat de moeite van het zien waard is."

Première

Na de première vertrekt de superster direct naar Londen, waar donderdagavond de Britse première van Top Gun 2 plaatsvindt. Hier zullen prins William en zijn vrouw Catherine bij zijn.

In Top Gun: Maverick speelt Cruise opnieuw de rol van de rebelse piloot Pete ‘Maverick’ Mitchell. Hij krijgt van zijn oude maatje Ice (Val Kilmer), inmiddels generaal, een speciale opdracht om een jonge lichting vliegeniers te trainen voor een heel bijzondere en gevaarlijke missie. Een van de jonge piloten is Bradley ‘Rooster’ Bradshaw (Miles Teller), de zoon van zijn overleden beste vriend Goose. Andere rollen zijn er voor Jennifer Connelly, Jon Hamm en Ed Harris.

Top Gun: Maverick draait in Cannes overigens niet in competitie, maar is een zogenoemde ‘speciale screening’. De film draait vanaf 26 mei in de Nederlandse bioscopen.