Curetis onderuit op rood Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op het Damrak is Curetis maandag onderuitgegaan na een bericht dat het Duitse biotechbedrijf mogelijk de Amsterdamse beurs verlaat. De Europese beurzen stonden in het rood. De stemming werd gedrukt door zwakke industriecijfers uit de eurozone en de zorgen over het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Ook ging de aandacht uit naar de reissector, na het omvallen van het Britse reisconcern Thomas Cook.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent lager op 573,71 punten. De MidKap raakte 1,5 procent kwijt tot 824,58 punten. Londen en Parijs verloren tot 0,9 procent. De DAX in Frankfurt zakte 1,2 procent na een sterker dan verwachte krimp van de Duitse industrie.

De bedrijvigheid in de industrie in de eurozone nam in september verder af na een krimp in augustus. De Europese industrie ondervindt tegenwind van de wereldwijde handelsspanningen, de afkoelende wereldeconomie en de onrust rond de brexit.

ArcelorMittal

Grootste daler in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een verlies van 6,1 procent na een adviesverlaging door ODDO BHF. ABN AMRO kampte met een adviesverlaging door Santander en verloor 3,1 procent. Levensmiddelenconcern Unilever ging aan kop met een winst van 1,1 procent.

Op de lokale markt kelderde Curetis ruim 20 procent. Volgens Het Financieele Dagblad (FD) verdwijnt het biotechbedrijf waarschijnlijk van de Amsterdamse effectenbeurs. Het bedrijf kondigde recent de overname van OpGen aan, dat een notering aan de Nasdaq heeft. Daarmee krijgt Curetis een betere toegang tot de Amerikaanse kapitaalmarkt.

Thomas Cook

De Duitse reisorganisatie TUI won 6,6 procent na het omvallen van zijn Britse concurrent Thomas Cook. De Britse autoriteiten hebben een plan opgesteld om de ruim 150.000 Britse toeristen terug te halen met andere luchtvaartmaatschappijen. De budgetmaatschappijen easyJet en Ryanair klommen 4 en 1 procent. Air France-KLM won 1,2 procent in Amsterdam. De handel in het aandeel Thomas Cook is opgeschort. Vrijdag kelderde het aandeel al bijna 23 procent.

De euro was 1,0968 dollar waard, tegen 1,1001 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 57,61 dollar. Brentolie zakte ook 0,8 procent tot 63,82 dollar per vat.