CureVac: partners kunnen andere vaccins maken bij falende werking

TÜBINGEN (ANP) - Als het Duitse biotechbedrijf CureVac er niet in slaagt om een goed werkend coronavaccin af te leveren, zou het bedrijf zijn partners toe kunnen staan om vaccins voor andere bedrijven te maken. Dat heeft topman Franz-Werner Haas tegen persbureau Reuters gezegd.

Het vaccin van CureVac behaalde bij de eerste resultaten van een belangrijke test een effectiviteit van 47 procent, veel lager dan andere coronavaccins. Het Duitse bedrijf gaf daarbij wel aan dat er maar heel weinig proefpersonen de alfa-variant van het coronavirus hadden, maar juist vooral mutaties.

Als het CureVac-vaccin geen betere resultaten levert zouden de partners van het bedrijf, waaronder farmaceuten Novartis en Bayer en vaccinfabrikant Fareva, dus ook voor andere partijen mogen werken. "We werken met contractproducenten. Als wij geen product hebben, mogen ze uiteraard andere producten maken."

Tegen de mutaties ontwikkelt CureVac ook een nieuwe generatie vaccins, in samenwerking met farmaceut GlaxoSmithKline. Die vaccins moeten volgens Haas van de partners wel een voorkeursbehandeling krijgen zodra ze klaar zijn.