D66-Kamerlid overhandigt sportminister Helder een OneLove-band

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Jeanet van der Laan heeft sportminister Conny Helder een OneLove-band gegeven zodat "ze die in ieder geval in haar bezit heeft". Ze deed dat tijdens een debat over de sportbegroting maandagavond. Helder vliegt na het debat meteen naar Qatar waar ze dinsdag de WK-wedstrijd van Oranje tegen het gastland zal bijwonen namens de regering.

De minister steunt de boodschap achter de OneLove-band volop, gaf ze eerder aan, maar ze heeft nog steeds niet gezegd of ze de band of het speldje gaat dragen tijdens de wedstrijd. Ministers van Duitsland en België droegen deze band vorige week tijdens de duels van hun nationale ploeg wel, toen ze naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het ereterras zaten. De OneLove-band staat voor mensenrechten en is tegen alle vormen van racisme en discriminatie. Het WK voetbal is omstreden, omdat het slecht gesteld is met de mensenrechten van arbeidsmigranten maar ook van lhbti'ers in Qatar.

Het D66-Kamerlid vindt het dan ook belangrijk dat de Nederlandse minister de band draagt. "Het is niet zomaar een band, hij staat inmiddels symbool voor allerlei mensenrechten." Ze noemt het een goed initiatief, dat wat haar betreft ook in eigen land nodig is als symbool tegen bijvoorbeeld homohaat, zoals die soms nog is te horen op de tribunes. "Ik zou graag zien dat de minister hier achter gaat staan, van hier tot Doha, en daar een uitspraak over doet."

De minister komt later in de avond aan het woord.

D66 en een aantal andere partijen zijn er tegen dat er een regeringsdelegatie naar Qatar gaat. Het kabinet heeft ondanks de weerstand besloten toch te gaan en heeft toegezegd dat het gesprek met Qatar wordt gevoerd over mensenrechten. Helder gaat als eerste bewindspersoon. Het is nog niet duidelijk wie er zal gaan als Nederland verder komt in het toernooi.