D66 na datalek: bedrijven moeten minder gegevens verzamelen

DEN HAAG (ANP) - De overheid en bedrijven verzamelen volgens D66 te veel gegevens van mensen, met het risico dat deze uitlekken. Daarom pleit Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz van de regeringspartij ervoor om hier grenzen aan te stellen. Dat zegt ze naar aanleiding van berichten over het grote datalek bij onder meer het marktonderzoeksbureau USP. Ook de VVD en de PvdA maken zich zorgen.

Dekker-Abdulaziz wil dat bedrijven en overheden worden gehouden aan "een data-dieet" en dat gegevens ook minder lang bewaard mogen blijven. Ze vindt ook dat binnen organisaties te veel medewerkers toegang krijgen tot persoonsgegevens. Deze week diende de parlementariër een motie in met het verzoek om ambtenaren alleen toegang te geven tot persoonsgegevens als dit aantoonbaar noodzakelijk is om hun werk te doen.

Donderdag werd bekend dat gegevens van 100.000 tot 150.000 Nederlanders mogelijk zijn gelekt via USP. Vijf tot tien andere grote Nederlandse marktbureau's zijn getroffen door hetzelfde lek, zegt directeur Jan-Paul Strop. De vermeende bron van het lek is softwareleverancier Nebu uit Wormerveer. Ook woningcorporaties Vivare (Arnhem en omstreken) en Haag Wonen (Den Haag) zijn mogelijk getroffen.

"Cybercriminelen likken hier hun vingers bij af en kunnen zeer geraffineerd mensen proberen op te lichten", zegt Queeny Rajkowski van de VVD. Songül Mutluer (PvdA) maakt zich zorgen dat mensen die al kwetsbaar zijn schade zullen ondervinden als gevolg van het lek. Beide Kamerleden pleiten voor maatregelen om herhaling te voorkomen.