Damrak verder omhoog op belangrijke Fed-dag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs ging woensdag verder vooruit na het stevige herstel een dag eerder. Beleggers letten vooral op de Federal Reserve (Fed), die later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend zal maken. De markten verwachten dat de Amerikaanse centrale bank meer details zal geven over het begin van de afbouw van de coronasteunmaatregelen.

De lager dan verwachte inflatie in augustus biedt de Fed mogelijk wat speelruimte om nog even te wachten met het terugdraaien van de coronasteun. De Fed koopt nu maandelijks voor omgerekend ruim 100 miljard euro aan schuldpapier op om de economie te stimuleren.

Op de beursvloeren namen de zorgen over het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande wat af. Het bedrijf liet weten toch op tijd de rente op bepaalde leningen te zullen betalen, waarmee wanbetaling voorlopig van de baan lijkt. De vrees dat de vastgoedreus zou omvallen zorgde aan het begin van de week nog voor onrust op de wereldwijde aandelenmarkten. Daarnaast pompte de Chinese centrale bank miljarden extra in het financiële systeem om ervoor te zorgen dat banken meer geld achter de hand hebben om eventuele schokken op te vangen.

ArcelorMittal

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 790,16 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 1081,08 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,1 procent.

Grootste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 2,8 procent. Uitzender Randstad en olie- en gasconcern Shell volgden met plussen van 1,7 procent en 1,5 procent. Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl, voerde de schaarse dalers aan met een min van 1,1 procent.

AMG

In de MidKap gingen de staalbedrijven AMG en Aperam aan kop met plussen van 3,5 procent en 2,5 procent. Biotechnoloog Galapagos sloot de rij met een verlies van 0,9 procent. Bij de kleinere bedrijven won veevoerbedrijf ForFarmers ruim 2 procent dankzij een adviesverhoging door KBC Securities.

Universal Music Group (UMG) verloor 1 procent. Het grootste muzieklabel ter wereld werd dinsdag ruim 30 procent meer waard bij zijn beursdebuut op het Damrak. Het label achter sterren als Taylor Swift, Billie Eilish en Lady Gaga werd afgesplitst van het Franse moederbedrijf Vivendi.

De euro was 1,1729 dollar waard, tegen 1,1724 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,7 procent tot 71,66 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent meer op 75,49 dollar per vat.