Damrak zakt door zorgen over werkzaamheid vaccins tegen Omikron

AMSTERDAM (ANP) - De zorgen over de nieuwe coronavariant Omikron hielden de beurshandel op het Damrak dinsdag weer in de greep. Na het voorzichtige herstel van een dag eerder kreeg de vrees dat de bestaande vaccins minder goed werken tegen de Omikron-variant de overhand.

De negatieve stemming volgde op uitlatingen van topman Stéphane Bancel van de Amerikaanse farmaceut en vaccinmaker Moderna. Bancel zei tegen de Britse zakenkrant Financial Times dat de huidige vaccins waarschijnlijk minder effectief zijn tegen de nieuwe coronavariant. Ook verklaarde hij dat het mogelijk maanden kan duren om een nieuw vaccin te ontwikkelen en te produceren.

Ook waarschuwde voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, die later op de dag een verklaring aflegt in de Senaat, voor de gevaren van de Omikron-variant. De komst van de nieuwe variant zorgt volgens de centrale bankier voor meer risico op inflatie en zet mogelijk een rem op de Amerikaanse economie. Ook kunnen de toeleveringsproblemen verergeren als het virus weer oplaait.

Alle hoofdbedrijven omlaag

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent in het rood op 777,99 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 1032,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,2 procent. Uit China kwam goed nieuws. Daar liet de bedrijvigheid in de industrie in november een onverwachte groei zien, na de krimp in oktober.

Alle 25 hoofdbedrijven op het Damrak gingen omlaag. Bierbrouwer Heineken, zorgtechnologiebedrijf Philips en staalconcern ArcelorMittal stonden onderaan, met verliezen van rond 2 procent.

EasyJet

In Londen won easyJet dik 1 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij vervoerde in het afgelopen boekjaar veel minder passagiers dan een jaar eerder, vanwege de reisbeperkingen tegen de coronapandemie. Ook leed het bedrijf opnieuw verlies. Volgens easyJet is het nog te vroeg om te zeggen welke impact de Omikron-variant zal hebben op Europese reizen. Air France-KLM verloor 2,5 procent in Amsterdam.

Fastned won 1,4 procent. Het bedrijf opende zijn eerste vier snellaadstations voor elektrische auto's in Frankrijk. Daarmee voegt het snellaadbedrijf een zesde land toe aan zijn Europese netwerk. De komende weken opent Fastned nog eens vijf extra laadstations in Frankrijk.

De euro was 1,1331 dollar waard, tegen 1,1262 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen omlaag na de opleving op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent goedkoper op 68,61 dollar. Een vat Brentolie zakte 2 procent in prijs tot 71,96 dollar.