Daniel Craig: James Bond heeft mijn leven veranderd

Voor Daniel Craig is er na vijf films in een tijdspanne van bijna zestien jaar een eind gekomen aan zijn avontuur als James Bond. De Britse acteur vindt het afscheid daags voor de première van zijn laatste Bond-film No Time To Die emotioneel. "Het heeft mijn leven veranderd", vertelt de 53-jarige Craig in een interview met de Britse tv-zender ITV.

De acteur had wel verwacht dat de hoofdrol in de franchise impact zou hebben. "Maar wie had kunnen bedenken wat het voor me heeft gedaan? Ik zeg altijd: het heeft me de kans gegeven om met een paar van de beste mensen uit de industrie te werken."

Vooral producent Barbara Broccoli en scriptschrijver Michael G. Wilson is Craig dankbaar voor de kans. "Maar ik heb altijd het werk zelf het allerleukst gevonden", zegt de acteur doelend op het spelen van 007. "Dat is wat ik er het meest aan ga missen."

Zesde Bond

Craig is vanaf donderdag in zijn laatste film als de beroemde spion op het witte doek te zien. De rol speelde hij ook in de films Casino Royale (2006), Quantum of Solace (2008), Skyfall (2012) en Spectre (2015). De acteur is de zesde Bond; Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton en Pierce Brosnan gingen hem voor.

Wie Craig als 007 gaat opvolgen, is nog niet bekend. Onder anderen Tom Hardy, Idris Elba, Regé-Jean Page en Richard Madden zijn vaak genoemde favorieten voor de rol.