Danny Elfman maakte muziek van Batman-film in het vliegtuig

Componist Danny Elfman heeft op een wel heel bijzondere plek de muziek van de film Batman uit 1989 gemaakt. Dat bekende de voormalig Oingo Boingo-zanger toen hij te gast was in de podcast WTF with Marc Maron.

"Het schoot me op het slechtst denkbare moment te binnen", begint Elfman zijn verhaal. Hij had net een bezoek gebracht aan de set van de film in Londen toen hij weer in het vliegtuig op weg naar Los Angeles zat. "Onderweg naar huis krijg ik ineens een fucking ingeving. Maar ik dacht 'hoe ga ik dit doen? Ik zit in een 747, hoe doe ik dit? Ik ga alles vergeten! Straks land ik en dan spelen ze een of ander fucking Beatles-nummer waardoor ik alles weer vergeet'."

Gelukkig bedacht Elfman een oplossing. Hij had altijd een recorder bij zich en liep daarmee naar de wc om daar wat deuntjes in te neuriën. "Toen terug naar m'n stoel, weer nadenken en tien minuten later weer naar de wc", beschrijft hij zijn schrijfproces. "En toen weer terug naar m'n stoel en weer naar de wc, want ik kon het niet doen met die vent in de stoel naast me."

De vele toiletbezoeken van Elfman vielen op een gegeven moment wel op bij het cabinepersoneel, zo herinnert de componist. Toen een van de stewardessen hem vroeg of hij oké was, leek ze hem niet te geloven. "Tien minuten later ging ik weer naar de wc en toen ik de deur opende stonden er ineens drie stewardessen die zoiets hadden van 'wat gaat hij zo vaak doen? Je hoeft toch nooit zo vaak naar de wc? Waar is hij mee bezig?' Maar in de tussentijd werkte ik in mijn hoofd beetje bij beetje aan de muziek van Batman."