Dave Chappelle wint Grammy voor veelbesproken special

Dave Chappelle heeft zondag een Grammy Award gewonnen voor zijn veelbesproken en bekritiseerde comedyspecial The Closer. De Amerikaanse comedian won de prijs voor Best Comedy Album.

The Closer verscheen in 2021 op Netflix en zorgde voor ophef vanwege enkele opmerkingen die door critici als transfobie werden gezien. Zo verweet de comedian in de special de transgendergemeenschap te weinig eelt op de ziel te hebben. Ook gebruikte hij in zijn grappen een paar keer de verkeerde genders als hij het over transgender personen had en stelde hij dat gender een vaststaand feit is.

Meerdere medewerkers van Netflix wilden dat de aflevering van de streamingdienst werd gehaald en demonstreerden bij het kantoor in Los Angeles. Netflixbaas Ted Sarandos bleef echter achter Chappelle staan, maar zei wel dat hij "menselijker" had moeten reageren op de kritiek van zijn collega's.

De comedian zelf zei dat hij in gesprek wilde met leden van de lhbti-gemeenschap, maar wel alleen als ze de volledige special hadden gezien. Of dergelijke gesprekken uiteindelijk hebben plaatsgevonden, is niet bekend.