David Cronenberg bedankte in jaren 80 voor regie Top Gun

Regisseur David Cronenberg kreeg halverwege de jaren 80 het aanbod om de megahit Top Gun te maken. Hij vond het een interessant gegeven, maar wilde niet twee jaar van zijn leven besteden aan het maken van de actieklassieker.

Dat vertelde de 79-jarige regisseur dinsdag op het festival van Cannes, waar zijn nieuwe film Crimes of the Future in competitie draait. "Het is waar dat Top Gun gaat over grote machines, en dat ik daar een fascinatie voor heb", aldus de Canadese filmer. "Ik heb ooit de film Fast Company gemaakt, die ging over de wereld van dragracers. Ik snapte wel waarom mensen aan mij dachten."

De gelauwerde regisseur vond Top Gun ook een leuke film om te zien: "Maar er is een groot verschil tussen twee uur een film kijken en twee jaar van je leven geven aan het maken van een film. Die klik voelde ik niet." De klus werd uiteindelijk geklaard door actieregisseur Tony Scott. Top Gun geldt inmiddels als een van de grote klassiekers van de jaren 80.

Zelfde zenuwsysteem

Crimes of the Future speelt zich af in de nabije toekomst, als de wereld vrijwel alleen nog uit plastic en metaal bestaat. Sommige menselijke lichamen beginnen zich aan deze situatie aan te passen. "Ik snap dat critici nu parallellen trekken met thema’s uit mijn eerdere werk, zoals eXistenZ of Videodroom", aldus Cronenberg. "En er zijn ongetwijfeld overeenkomsten, want ze komen allemaal voort uit mijn zenuwsysteem. Maar ik zie zelf elke film als een nieuwe, eigen entiteit. Ik heb geen speciale agenda met onderwerpen waarvoor ik bewust een voorliefde heb."

Crimes of the Future is later dit jaar in de Nederlandse bioscopen te zien.