David Cronenberg: in Canada verklaren we Amerika voor gek

Heel Canada denkt dat Amerika gek geworden is. Dat stelde de Canadese regisseur David Cronenberg dinsdag op het festival van Cannes, waar zijn nieuwe film Crimes of the Future in competitie draait. Cronenberg reageerde hiermee op de commotie over de abortuswet in de Verenigde Staten. Het Hooggerechtshof zou op het punt staan dit recht naar de prullenbak te verwijzen.

"In Canada denken we dat iedereen in de VS gek geworden is", aldus Cronenberg. "We kunnen niet geloven dat mensen die officieel zijn gekozen de dingen roepen die ze in de VS roepen. En dan gaat het niet alleen over abortus. We kunnen wel van alles roepen over Poetin en de inval in Oekraïne. Maar ook bij wat er gebeurt in het land ten zuiden van ons, krijgen we af en toe soortgelijke negatieve emoties."

Het onderwerp kwam ter sprake vanwege zijn nieuwe film, die speelt in een nabije toekomst waarin plastic en roest domineren. Van natuur is geen sprake meer. Sommige menselijke lichamen passen zich aan deze situatie aan en maken spontaan nieuwe organen die in deze toxische omgeving overleven. "Het is een constante factor in de geschiedenis dat de overheid probeert haar burgers onder controle te houden. Wat mensen denken, wat mensen zeggen en wat mensen met hun lichaam doen", aldus Cronenberg, die het scenario voor de film al twintig jaar geleden schreef.

Omarm het plastic

Cronenberg beklemtoont dat de film niet primair politiek is. "Maar tegelijkertijd is alle kunst politiek", voegt de regisseur van films als The Fly en eXistenZ daar meteen aan toe. "Het is een expressie van cultuur, context, invloeden en taal. Dus het is ook wél politiek."

Hij wijst erop dat meer dan driekwart van de wereldbevolking tegenwoordig plastic in het lijf heeft. "We zijn niet meer te redden, het is niet meer mogelijk om plastic uit de wereld, de natuur en onze lichamen te halen. Dus laten we het gegeven maar omarmen en kijken wat plastic ons kan bieden. Kunnen we het gebruiken als voedsel bijvoorbeeld? Er zijn nu wetenschappers die daarmee experimenteren."

Crimes of the Future is later dit jaar in de Nederlandse bioscopen te zien.