David Simon filmt niet meer in Texas na abortusverbod

David Simon, de televisiemaker achter onder meer The Wire, heeft besloten zijn komende project niet in Texas te filmen in verband met de nieuwe abortuswetgeving in die staat. Oorspronkelijk was hij wel van plan de miniserie daar op te nemen, omdat die draait om gebeurtenissen die daar plaatsvonden.

"Als je werkgever bent, dan gaat dit verder dan politiek", liet Simon dinsdag op Twitter weten. "Ik lever volgende maand het script in voor een nieuwe non-fictie-serie voor HBO die is gebaseerd op iets dat in Texas is gebeurd, maar ik kan en wil mijn vrouwelijke cast- en crewleden niet vragen hun burgervrijheden op te geven om daar te filmen. Weet iemand welke andere locatie lijkt op Dallas en Fort Worth?"

In Texas werd begin deze maan een zeer omstreden wet goedgekeurd die het uitvoeren van een abortus al na de zesde week van de zwangerschap strafbaar maakt.

Veel volgers prezen het besluit van Simon, maar de lokale filmcommissie van Dallas probeerde hem over te halen zich te bedenken. De organisatie wees erop dat Dallas een stad van democraten is. "De wetten van een staat zijn geen afspiegeling van iedereen die er woont. We hebben filmmakers nodig die hier komen filmen en hier stemmen, in plaats van dat we weggedreven worden omdat er geen werk voor ons is", liet de commissie op Twitter weten.

Simon herhaalde daarop dat het niet om een politieke actie gaat. "Jullie begrijpen het niet. Mijn reactie heeft geen politiek doel en is geen boycot. Mijn belangrijkste verantwoordelijkheid is ervoor te zorgen dat de burgerrechten van iedereen die ik aanneem voor een productie worden gegarandeerd."