Davina Michelle: vrijheid gaat over jezelf kunnen zijn

Davina Michelle heeft als een van de drie Ambassadeurs van de Vrijheid een belangrijke missie: uitdragen dat jongeren vrij zijn in wie ze willen zijn. "Vrijheid gaat over veel meer dan een lockdown", zegt de zangeres in gesprek met het ANP.

"Voor mij gaat vrijheid erom dat het oké is om niet perfect te zijn. We leven in een tijd waarin het heel erg om het plaatje gaat. Social media is een grote vleeskeuring", vertelt Davina, die daarover speciaal voor Bevrijdingsdag een lied schreef, Nobody’s Perfect. "Ik denk dat het belangrijk is dat jongeren zich daar bewust van zijn en dat ze verder kijken dan de oppervlakte. Dat ze zich vrij voelen om zichzelf te zijn. Het zou heel mooi zijn als ik via mijn volgers deze boodschap kan uitdragen."

Davina, bekend van hits als Duurt te lang en Hoe het danst en 17 miljoen mensen, is dit jaar samen met Tino Martin en Jonna Fraser een van de vrijheidsambassadeurs. Het drietal treedt woensdag vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen op en speelt een verbindende rol tijdens Bevrijdingsdag, die vanwege de coronacrisis net als vorig jaar volledig online plaatsvindt.

In gesprek met vluchteling en veteraan

Lang hoefde Davina niet na te denken toen ze werd gevraagd voor het ambassadeurschap. "We zitten nu midden in een periode waarin we niet zo vrij zijn, waarin we in onze vrijheid worden beperkt", zegt ze over de huidige coronamaatregelen. "De uitdaging om ambassadeur te zijn, is dit jaar extra groot en daarom wilde ik heel graag meedoen. Ik wil laten zien dat vrijheid om veel meer gaat dan de lockdown waar we inzitten."

Om zich voor te bereiden sprak de zangeres in aanloop naar 5 mei met mensen met verschillende achtergronden over wat vrijheid voor hen betekent. Zo ging ze in gesprek met onder anderen een weeskind, een veteraan en een vluchteling. "De vluchteling vertelde dat vrijheid voor hem betekent dat hij veilig over straat kan lopen, zonder een bom op zijn hoofd te krijgen", herinnert Davina zich van dat gesprek.

Helikoptervlucht

"Een docent op een middelbare school die ik sprak, vertelde dat vrijheid voor haar is dat een leerling er voor uit mag komen dat hij homo is", gaat ze verder. De gesprekken - "heel mooi en inspirerend" - lieten Davina ook nadenken over wat vrijheid voor haarzelf betekent. "Want wat vrijheid is, is voor iedereen anders."

Bij de rol van Ambassadeur van de Vrijheid hoort normaal gesproken ook een vlucht met een helikopter langs de verschillende Bevrijdingsfestivals. Dat zit er dit jaar niet in. "Maar we gaan wel met de helikopter van Gilze-Rijen naar Den Haag waar Rutte het Bevrijdingsvuur aansteekt en waar ik mijn liedje mag spelen", zegt Michelle verheugd. "Dat is natuurlijk supertof. Die helikoptervlucht hoort er wel bij. Daar voel je je extra vrij door."