De Boer hoopt met Malen op meer afwisseling en beweging

AMSTERDAM (ANP) - Frank de Boer hoopt dat het aanvalsspel van Oranje met Donyell Malen in de ploeg wat afwisselender wordt en dat er wat meer beweging in de voorhoede komt. Dat zei de bondscoach kort voor aanvang van het EK-duel met Noord-Macedonië tegen de NOS.

Malen krijgt in de laatste groepswedstrijd de voorkeur boven Wout Weghorst. "Memphis en Malen kunnen het goed met elkaar vinden, maar ik denk dat Weghorst met Memphis ook een goede combinatie is", aldus De Boer. "Memphis en Malen kunnen op beide posities voorin spelen, ze hebben ook dezelfde opdracht. Als Memphis even op links staat, kan Malen naar de spitspositie. Weghorst zet je niet zo snel op links, dat is meer een aanspeelpunt. Maar dat heeft ook voordelen."

De Boer wil verdedigers Matthijs de Ligt, Patrick van Aanholt en Daley Blind de gehele wedstrijd laten staan. Zij kunnen wedstrijdritme goed gebruiken. Blind is net terug na een zware blessure en De Ligt miste de eerste EK-wedstrijd wegens een liesblessure.

Oranje schakelt later in de wedstrijd, waarin niets meer op het spel staat, vermoedelijk om van een 5-3-2-systeem naar een 4-3-3-systeem. De Boer: "Dat ligt wel in de planning, ja", zei De Boer, die dat doet omdat het later in het toernooi nodig kan zijn om te schakelen naar een aanvallender systeem om iets te forceren.