De Boer: Van Aanholt maakt nu betere indruk dan Wijndal

AMSTERDAM (ANP) - Frank de Boer kiest zondag in de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap tegen Oekraïne voor Patrick van Aanholt als linkerverdediger omdat hij een betere indruk maakt dan Owen Wijndal. Dat zei de bondscoach voor aanvang van het duel tegen de NOS. De verwachting was dat Wijndal ging beginnen.

De oefenwedstrijden van Georgië en Schotland deden De Boer van gedachten veranderen. "De energie, de drive. Dat straalt hij meer uit", zei hij over Van Aanholt. "Misschien is het een bepaalde vermoeidheid of spanning bij Wijndal. Ik ben ervan van overuigd dat hij ook zijn plaats weer terug kan winnen. Maar we hebben bij Oranje ook te maken met een gezonde concurrentiestrijd. Wijndal voelde het wel beetje aan op trainingen. Natuurlijk was hij heel teleurgesteld. Hij moet nu karakter tonen en laten zien waarvan hij is gemaakt."

In het centrum van de verdediging mist De Boer de aan zijn lies geblesseerde Matthijs de Ligt. De bondscoach kiest, naast Stefan de Vrij en Daley Blind, voor Jurriën Timber als derde centrale verdediger. Daar hoefde De Boer niet lang over na te denken. "Je kijkt naar het karakter dat elke speler heeft. Als je ziet hoe Timber in het eerste elftal bij Ajax debuteerde en ook in Europa: hij verblikt of verbloost niet. Wat je nu nog doet, is hem proberen gerust te stellen en te zeggen dat hij ook hier gewoon zijn ding moet doen."